fbpx

Even laden...

 

Financial Well-Being De geschiedenis van welzijn op de werkvloer

8 maart 2019

Hoewel een aantal werkgevers al pauzes invoerden in de jaren 1880, was het pas bij de opkomst van werknemersondersteunende programma’s – die hun eerste intrede maakten in de jaren 1950 om alcoholmisbruik te bestrijden, maar nu andere werk-privé problemen dienen op te lossen – dat welzijn een standaard aanbod werd dat werd aangeboden door Amerikaanse werkgevers.

Alhoewel werkgevers vaak een verzekering voor de medische kosten regelden voor hun werknemers, waren deze voornamelijk gericht op behandelingskosten. Het was pas in de jaren 1970 dat het idee van ziektepreventie vorm kreeg. Arbeidsgerelateerde gezondheids- en veiligheidsprogramma’s legden de focus op de preventie van ongevallen, gevolgd door volwaardig welzijnsbeleid op basis van wat toen geweten was.

 

We zien een voortdurende evolutie van strategieën en benaderingen door de werkgever.

 

Wellness 1.0

Focus op algemene gezondheidsbevorderingen en preventieactiviteiten, met weinig of geen meetbare resultaten.

Wellness 2.0

Snelle acceptatie van de analyse van gezondheidsrisico’s en screening om de gezondheid van de bevolking te evalueren, vaak gebruik makend van de extrinsieke hefbomen (vaak financieel) om de deelname aan verschillende activiteiten te motiveren om zo te komen tot bepaalde klinische resultaten.

Wellness 3.0

Een meer allesomvattende focus op algemeen welzijn en een geïntegreerde aanpak om werknemers te ondersteunen in hun gezondheid, welvaart en carrières. Dit met de ondersteuning van de werkgever wat betreft de welvaart, als onderdeel van een aantrekkelijk waardevoorstel voor de werknemer.

Welness 4.0

Financiële Stress & Educatie -Welzijnprogramma’s doen hun intrede. Stress is de hoofdreden om Well-Beingprogramma’s te implementeren. Stress leidt tot bijkomende werkgerelateerde stress, burn-out, bore-out, lage moraal en zelfbeeld, dalende productiviteit en stijgende afwezigheid op de werkvloer. Werkgevers verwerven steeds meer het inzicht dat een meer holistische benadering ook voor hun werknemers een interessante benadering is. Een van de grootste triggers voor stress is werknemers hun nervositeit over hun financiële toestand.

 

Een studie van Legg Mason Global Asset Management toont aan dat werknemers tot wel 80 minuten per dag kopzorgen hebben rond financieel gerelateerde zaken, en dit op de werkvloer.

 

Neem contact op met ons voor een gratis telefonisch kennismakingsgesprek. Wij geven jou de middelen in handen om te bouwen aan je financieel welzijn.

Wil je weten hoeveel je score is op de schaal van Financial Well-Being? Klik hier om naar de pagina te gaan waar je de test kan downloaden in pdf-formaat. Je kan hem ook online invullen zonder je persoonlijke gegevens achter te laten.