fbpx

Even laden...

 

EmpowermentFinancial Well-Being Ouders, kinderen en geld.

18 februari 2019
Waarom is het belangrijk om financiële vaardigheden en kennis te onderwijzen aan jongeren? Waarom moeten ouders over bepaalde vaardigheden beschikken of ontwikkelen om kinderen een goede start te geven bij het ontwikkelen van hun financieel zelfvertrouwen?

 

Als kinderen vanaf jonge leeftijd goede financiële vaardigheden ontwikkelen, zijn ze klaar voor de financiële uitdagingen van de volwassenheid. Je kinderen een goede basis geven en hen over geld leren, is cruciaal voor hun persoonlijke ontwikkeling.

Door kinderen te betrekken en hen de basisbegrippen te leren, zoals budgetten, uitgeven en sparen, worden goede geldgewoonten voor het leven vastgelegd die een positieve invloed zullen hebben in de verdere ontwikkeling in hun latere leven.

 

Onzichtbaar geld

 

In tijden van creditcards, internetbankieren en online winkelen, zien kinderen hun ouders niet vaak producten kopen met fysiek geld zoals bankbiljetten en munten.  Het niet zien van bankbiljetten en munten die worden ingewisseld voor aankopen, maakt het moeilijker voor kinderen om hun hoofd rond te krijgen wat dingen kosten.

Ze zouden dit onzichtbare geld kunnen zien als een abstract en onbeperkt middel in plaats van echt geld dat binnenkomt op de zichtrekeningen van hun ouders. Praat vaak met je kinderen over geld, en wat je er voor moet doen, om hen te helpen dit onzichtbare geld echt te maken.

 

Wanneer praat je met je kinderen over geld?

 

Door jonge kinderen de waarde van geld aan te leren door middel van praktijksituaties en voorbeelden, kunnen ze beter begrijpen waar geld vandaan komt en hoe het wordt verdiend. Hier zijn een paar voorbeelden van hoe je dit met je kinderen zou kunnen benaderen. 

 

Bij de geldautomaat

Je zou aan je kind kunnen uitleggen dat de geldautomaat het geld houdt dat je hebt verdiend door hard te werken en te sparen. Het is niet alleen een gat in de muur waar geld uit komt. Als je geld uit de geldautomaat pakt, wordt het van je bankrekening afgeschreven en heb je minder geld op je rekening om later uit te geven of te investeren in spullen. Kinderen moeten deze boodschap meekrijgen want anders kunnen ze het concept verkeerd inschatten en dat kan op latere leeftijd spelen bij gedragingen en aankoopbeslissingen.

In de supermarkt

Wanneer je artikelen in de supermarkt koopt, kan je jouw kinderen uitleggen hoe artikelen geprijsd zijn en dat je goedkopere of duurdere versies van hetzelfde product kan krijgen. Dit is ook een gelegenheid om te bespreken hoe je kan rondkijken voor de beste prijs. Je kan prijzen laten vergelijken en de beste koop laten ontdekken. Als ze een bepaald merk willen, leg dan het prijsverschil voor hen uit. Betaal je aan de kassa met een bankkaart, leg dan uit dat die centen van je spaarpot gaan. In een latere fase kan je ze ook betrekken bij het huishoudbudget.

Rekeningen betalen

Wanneer je facturen per post of online ontvangt, kan dit een gelegenheid zijn om uit te leggen dat elektriciteit of je internetverbinding geld kost. Je zou kunnen uitleggen dat je om een ​​energierekening van 150 euro te betalen, je zoveel dagen aan het werk was om het geld te verdienen. Dit zal helpen om een ​​verband te leggen tussen de tijd die je op het werk doorbrengt en geld, evenals het feit dat elektriciteit en internet je gezinsgeld kosten. Het kan ook tot gevolg hebben dat ze er twee keer over nadenken om verlichting en apparaten aan te doen, bovendien kan wat minder schermtijd voor velen waarschijnlijk geen kwaad.

Budget maken

Door je kinderen te betrekken bij discussies over het gezinsbudget krijgen ze ook een goed beeld van de kosten en uitgaven. Door te vertellen hoeveel geld je gezin elke week moet uitgeven en hoe dit geld wordt besteed, zullen je kinderen de kosten van het gezinsleven beter begrijpen en weten hoeveel ze kunnen besparen voor andere dingen.

Zakgeld geven

Zakgeld kan kinderen helpen de waarde van geld vanaf jonge leeftijd beter te begrijpen. De soorten klusjes die zakgeld verdienen en hoeveel je betaalt, zijn afhankelijk van wat geschikt is voor de situatie van je gezin.

Betaalde klusjes versus gezinsklusjes

Je zou kunnen besluiten dat verschillende taken leiden tot geld verdienen, terwijl andere dat niet doen. Familiebaantjes waarvoor je je kinderen misschien niet betaalt, kunnen zaken zijn als het zetten van de tafel voor het avondeten, het opmaken van hun bed, het afwassen en opruimen van hun kamer. Betaalde klussen kunnen taken zijn die een ouder anders zou moeten doen, zoals het sorteren van de was, het maaien van het gazon of het stofzuigen van de vloeren. Je krijgt niets voor niets.

Zakgeld kan worden betaald om een ​​goede werkethiek aan te moedigen. Als je bepaalde klusjes voor je kinderen vastlegt en de klusjes niet worden voltooid, kan je ervoor kiezen om geen zakgeld te betalen voor die klussen of minder te betalen. Dit zal het idee versterken dat je alleen volledig wordt betaald als je de taak naar behoren uitvoert. Praat met andere ouders die in een gelijkaardige financiële situatie als jou verkeren. Uiteraard weet je nooit alles dus gebruik deze informatie enkel als startpunt. Zo ook bij kinderen van gescheiden ouders, moet er duidelijkheid gegeven worden rond wie geeft wat en hoeveel. Het mag zeker geen opbod worden om liefde te kopen. Door met andere ouders te praten, kan je ideeën over zakgeld krijgen die bij jouw gezin passen. Je kunt uitzoeken voor welke taken ze hun kinderen betalen, hoeveel ze betalen en hoe vaak ze hun kinderen betalen. 

Spaarvarkens versus bankrekeningen

Spaarvarkens zijn een leuke manier voor kinderen om over geld te leren en om sparen te stimuleren. Ze zijn een goede optie voor jonge kinderen als beginpunt voor spaarcenten en zijn een meer tastbare ervaring dan geld op een bankrekening zetten.

Een bankrekening voor je kinderen kan hen vanaf een jonge leeftijd een startpunt bieden om interesse te wekken, ze zelf hun spaarvarken naar de bank te laten brengen en de centen te storten op hun eigen rekening (of spaarplan).

 

 

Praktische manieren om slimme kinderen op te voeden.

 

Hier zijn enkele zaken die je misschien met je kinderen wil doen om hun financiële onafhankelijkheid te helpen ontwikkelen voordat ze hun eigen weg gaan:

 

Doelen stellen: help je kinderen om een ​​doel te stellen en hun spaargeld en hun uitgaven bij te houden.

Boodschappenlijsten: vraag je kinderen om te helpen bij het samenstellen van een boodschappenlijst met benodigde artikelen voor thuis.

Onderzoeksaankopen: werk samen met je kinderen om online onderzoek te doen of rond te shoppen om de beste prijs te vinden voor een artikel dat ze willen hebben.

Plan een evenement: betrek je kinderen bij het plannen en budgetteren voor een uitje, reis of verjaardagsfeestje. Werk door alle kosten, inclusief transport-, voedsel- of toegangsprijzen.

Noden versus wensen: help je kinderen om spontane aankopen te vermijden door doelen te stellen en prioriteit te geven aan waar zij hun geld aan uitgeven. Bespreek het verschil tussen behoeften en wensen en moedig je kinderen aan hierover na te denken voordat ze uitgeven.

Controleer mobiel gebruik: wanneer je kind zijn eerste mobiele telefoon ontvangt, laat zien hoe het gegevensgebruik moet worden gecontroleerd en geminimaliseerd, stel grenzen aan het gebruik en betrek hen bij het selecteren van een prepaid kaart of abonnement.

Kritiek op advertenties: laat je kinderen reclame op tv en in catalogi samen met jou bekijken. Vraag hen wat de advertenties proberen te verkopen, hoe ze het proberen te verkopen en of ze het product dat ze adverteren nodig hebben.

 

Kinderen en jongvolwassenen kunnen leren omgaan met geld is een belangrijke vaardigheid om te bezitten als ouder.

 

Geldvaardigheden moeten van jongs af aan worden ontwikkeld en worden bevorderd tot de jongvolwassenheid. Hoe meer financieel onderlegd je kinderen zijn, hoe beter de bestedingsbeslissingen die zij gedurende hun leven zullen nemen. Daarom is het belangrijk dat de ouders ook de juiste informatie meekrijgen om te kunnen doorgeven. Door in te zetten op financiële educatie en vorming bij de ouders, mogelijk via de werkgever in het kader van Employee Financial Well-Being oplossingen, kan men ouders wapenen voor de uitdagingen.

 

Bereken hoeveel geld je nodig hebt om je kinderen alle onderwijskansen te bieden.

 

Hoeveel geld je nodig hebt, hangt ervan af of je wil dat je kinderen naar openbare of particuliere scholen gaan, of zij van plan zijn om verder te studeren en de gekozen richting en de keuze om al dan niet op kot te gaan. Deze keuzes zullen de totale rekening sterk beïnvloeden. De kosten om naar de universiteit of hogeschool te gaan, kunnen ook variëren.

Als jouw kind in aanmerking komt voor een studiebeurs, is dit een belangrijke bijdrage aan de studies. Zelfs als ze geen inschrijvingsgelden betalen, zal je kind moeten betalen voor boeken en materialen en mogelijke andere kosten. Neem contact op met de universiteit of hogeschool en ontdek hoeveel kosten elk semester met zich meebrengt, zodat je een idee hebt van hoeveel geld je moet besparen. Bevraag de school voor meer informatie over universitaire kosten en betalingsmogelijkheden. Hoe eerder je begint te sparen voor de opvoeding van je kinderen, hoe beter. Onderwijskosten zijn meestal een langetermijndoelstelling die meer dan vijf jaar kan duren.  

 

Spaar- & beleggingsmogelijkheden

Om je te helpen je spaardoelen te bereiken, kan je je spaargeld investeren in:

      • Aandelen / Obligaties;
      • Beheerde fondsen;
      • Termijndepositos (spaarvormen met een vaste looptijd en een korte, vaste rente);
      • Spaarrekening;
      • Levensverzekering (kindersparen);
      • Vastgoed;
      • Alternatieve investeringen.

 

Praat met je kinderen over sparen, beleggen en investeren voor hen. Laat je kinderen je spaarwensen (voor hen) en gekozen spaarplan kennen. Het is belangrijk dat ze het voordeel van sparen op lange termijn goed verstaan. Je kan een spaarrekening openen en ze leren hun zakgeld er deels op te storten.

Onderwijs, en al zeker hoger onderwijs, is belangrijk maar er hangt een stevig prijskaartje aan vast. Er zijn alvast enkele zaken die je nu reeds kan doen om de educatieve toekomst van je kinderen te helpen veiligstellen. Een klein bedrag, op lange termijn wordt ook een mooi bedrag als je een spaarhorizon hebt van bijvoorbeeld 18 jaar.

Voordat je besluit je geld in een of meerdere van de bovenstaande producten te steken, moet je je andere financiële verplichtingen overwegen. Je kan bijvoorbeeld je woonlening beter afbetalen, of beter nog, je (persoonlijke) schulden afbetalen voordat je begint met sparen voor de (hogere) studies van je kinderen.

Jij en je kinderen moeten zeker meer te weten komen over samengestelde rente en hoe dit je vermogen kan helpen groeien. Neem de juiste spaarbeslissingen op het juiste moment van je leven.

 

Hulp nodig?

 

Als je hulp nodig hebt met een financieel plan om te sparen voor de opvoeding van je kinderen, of als je meer informatie wil, overweeg dan om financieel advies in te winnen bij een gekwalificeerde financieel adviseur maar maak zelf reeds de berekening hoeveel het je gaat kosten. Informeer jezelf op voorhand!

Dit onderwerp komt ook aanbod in “De weg naar Financial Wellness”. Leer er hier meer over of neem contact op met ons voor meer informatie of een gratis kennismakingsgesprek.