fbpx

Even laden...

 

EmpowermentFinancial Well-BeingWell-Being Verbreek de link tussen financiële en mentale problemen

24 maart 2019
Slechte geestelijke gezondheid vermindert productiviteit

 

Bijna de helft van alle werknemers (45%) vertoont op zijn minst één teken van slechte geestelijke gezondheid dat invloed zou kunnen hebben op hun vermogen om normaal te functioneren op het werk en in het dagelijks leven. Het ervaren van een slechte geestelijke gezondheid kan de productiviteit verminderen.

Een derde van de werknemers (34%) zei dat ze minder bereikten dan ze zouden willen vanwege emotionele problemen of zorgen, en 32% vond dat ze minder zorgvuldig dan normaal werkten. Om deze productiviteitskloof te dichten, moeten managers inzicht hebben in de bronnen van stress waarmee hun werknemers worden geconfronteerd en moeten zij passende ondersteuning bieden.

 

Geldzorgen zijn een veel voorkomende oorzaak van psychische problemen

 

Financiële problemen zijn zowel een veelvoorkomende oorzaak als gevolg van psychische problemen. Een op de vier mensen met een psychisch gezondheidsprobleem heeft onder meer ook last van schulden. Een ander opvallend feit is dat de helft van de mensen in financiële moeilijkheden ook minstens een psychisch gezondheidsprobleem heeft.

Piekeren dat ze niet rond zullen geraken, bang zijn voor bezoeken van gerechtsdeurwaarders… Dat heeft een negatieve invloed op de geestelijke gezondheid. Mensen voelen zich vaak schuldig, beschaamd en gefrustreerd door financiële problemen. In sommige gevallen leidt dit tot een mentale ziekte. Geestelijke gezondheidsproblemen kunnen ook financiële problemen meebrengen. Wat een rol zal spelen op de financiële draagkracht en slagkracht van de persoon. De financiële zelfzekerheid van de persoon moet goed opgevolgd worden om grotere problemen te vermijden. Het financieel welzijn van een persoon heeft vaak invloed op het financieel welzijn van het gezin of personen die ermee verbonden zijn. Laat het geen kruisbestuiving van problemen worden waarbij andere mensen meegetrokken worden.

 Drie manieren om het verband tussen financiële moeilijkheden en psychische problemen te doorbreken:

 

  1. Bouw aan financiële veerkracht

Werkgevers moeten onderzoeken of spaarregelingen en kortetermijnleningen via de loonlijst kunnen worden aangeboden, waardoor een lagere rente ontstaat en werknemers kunnen worden geholpen om vergoedingen en kosten te vermijden.

 

  1. Maak er geen taboe van

Geef training over probleemschulden en financiële moeilijkheden bij managementtraining. Indien je samenkomsten zou organiseren als teambuilding, zorg er dan wel voor dat deze kost minimaal is zodat werknemers in financiële moeilijkheden niet worden uitgesloten van  deze sociale of professionele evenementen. Erover praten helpt!

 

  1. Help als er problemen zijn

Ondersteun medewerkers die het moeilijk hebben om rond te komen. Praat met hen, geef begeleiding en verwijs door naar professionele hulp.

 

 

Heb je vragen over dit artikel of wil je met iemand spreken?

Neem dan contact op met ons voor meer informatie.