fbpx

Even laden...

 

Financial Well-Being Wat is Financial Health?

9 maart 2019

Het uitgangspunt van dit artikel: Financiële gezondheid wordt door iedereen anders waargenomen. Er is geen maatstaf voor.

Wat is “Financial Health” en waarom is het zo belangrijk?

Allereerst geven we het volgende even mee: in de VS is men al veel langer bezig met concepten rond financieel welzijn, financiële educatie en empowerment. Veel termen ontlenen we dus daaraan omdat ze in het Nederlands quasi gelijk zijn en bijgevolg minder onderscheidend kunnen dienen om de verschillende niveau’s te kunnen definiëren.

Je gevoel rond je financieel welzijn is wel meetbaar, maar ook deze waarde moet je afzetten tegenover je eigen wensenkader of een benchmark (vergelijkingspunt) uitzetten tegenover de groep mensen die in een gelijkaardige situatie zitten.

 

Vraag in een ruimte vol met mensen: “Wat wil financiële gezondheid voor jou zeggen?” Je zal menig verschillend antwoord krijgen.

De standaardantwoorden beginnen met: “Meer spaargeld, minder of geen schulden, hoger inkomen, een mooiere wagen, een eigen huis of tweede-verblijf kunnen kopen,…”

 

De consensus in dit alles, de rode draad en vervolgens nog enkele “definities”… 

Mensen willen zorgeloos kunnen leven, zonder zich te moeten bekommeren over financiële beslommeringen als ze leven binnen hun kunnen en waardenpatroon. Hun eigen leven leiden en zich niet laten leiden door wat anderen denken of wat je denkt opgelegd te worden door “de maatschappij”.

 

Het “Financial Health Institute” geeft de volgende definitie aan Financial Health:

“The dynamic relationship of one’s financial and economic resources as they are applied to or impact the state of physical, mental and social well-being.”

 

De “World Health Organization” geeft de volgende definitie aan “Health”:

“A state of complete physical, mental and social well-being and not merely the absence of disease or infirmity.”

 

Deze laatste organisatie spreekt niet expliciet over financieel welzijn of financiële gezondheid in haar bewoording van “Gezondheid”. Ze gaan hier dieper op in bij de toelichting rond “Health Promotion”.

Health Promotion wordt als volgt omschreven:

“The process of enabling people to increase control over, and to improve, their health. To reach a state of complete physical, mental and social well-being (their definition of health), an individual or group must be able to identify and to realize aspirations, to satisfy needs, and to change or cope with the environment.”

Gezondheid wordt gezien als een bron die we dagelijks nodig hebben, niet iets wat we moeten nastreven. Het moet er zijn. Het is immers een positief concept, met nadruk op persoonlijke, sociale en mentale ontwikkelingsmogelijkheden. Daarom kan gezondheid en de “promotie” hiervan niet uitsluitend toevertrouwd worden aan de “gezondheidssector”. Gezondheid en  financiële gezondheid gaat veel verder en heeft een invloed op alle deelgebieden die je in de meest voorkomende “levensrozen/levenswielen” kan terugvinden.

 

Een bron voor het dagelijks leven

“Gezondheid wordt gezien als een hulpmiddel voor het dagelijks leven … Gezondheid is een positief concept dat de nadruk legt op sociale en persoonlijke hulpbronnen, evenals fysieke capaciteiten.”

Deze definitie klopt inderdaad voor bijna iedereen die bij ons al eens is langsgekomen, hoewel er steeds verschillen zijn tussen de deelnemers van het traject.  Financiële gezondheid is nauw afgestemd op het vermogen van een persoon om financieel en/of om jezelf en familie economisch te onderhouden of te groeien.

 

In de traditionele betekenis van het woord, definieert Investopedia “Financiële gezondheid” als:

 

Een term die wordt gebruikt om de toestand van iemands persoonlijke financiële situatie te beschrijven. Er zijn vele dimensies voor de financiële gezondheid, inclusief het bedrag aan spaartegoeden, wanneer u op pensioen gaat en hoeveel van uw inkomen u uitgeeft aan vaste of niet-discretionaire uitgaven.

 

Je zal merken dat “gezondheid” in deze definitie verwijst naar iemands financiële situatie en niet naar de degelijkheid van iemands lichaam of geest.

 

Onze focus, deze van de Financial Well-Being Academy (FWBA), ligt op financieel zelfvertrouwen, motiveren om te plannen en te werken aan je financiële gezondheid, maar ook aan deze van je gezin, en mogelijk ook het welzijn van je  werknemers. We wensen iedereen een goede financiële gezondheid toe.

Gezondheid en financiën zijn dynamisch: altijd aan het veranderen, in beweging. Je persoonlijke financiële situatie kan ongezond zijn en het resultaat daarvan kan op andere gebieden van je leven tot problemen leiden.

Je persoonlijke gezondheid kan negatief zijn en dat kan leiden tot aanzienlijke financiële problemen. Daarom willen we mensen helpen zich te concentreren op ‘financiële gezondheid’ en nader bekijken hoe een persoon, familie of organisatie hun financiën en economische middelen gebruikt en uiteindelijk hoe hun beslissingen, gedrag, routines en gewoonten van invloed zijn op hun algehele welzijn.

 

Neem contact op met ons voor meer informatie.