fbpx

Even laden...

 

Financial Well-BeingWell-Being Wat is money mindfulness?

18 februari 2020

Wat je doet met je geld heeft alles te maken met je gedachten over geld. Als je denkt dat geld een noodzakelijk kwaad is, is dit een negatieve overtuiging waardoor je (onbewust) een afkeer hebt van geld en dus ook telkens geconfronteerd wordt met financiële labiliteit. Je angsten en andere (vaak negatieve) overtuigingen vormen de basis van je gedrag en de (on)mogelijkheid om het leven te creëren dat jij wenst. Want we hebben allemaal geld nodig om onze doelen te verwezenlijken. Dus laten we eens even onderzoeken wat money mindfulness eigenlijk is.

Mindfulness betekent ‘leven met aandacht’, met volle bewustzijn. Als we deze bewustwording doortrekken naar het concept ‘geld’, is het belangrijk dat je je bewust bent van je eigen gevoelens en gedachten over geld. Hoe denk jij over geld, en wat voel je bij het woord ‘geld’. Zijn jouw overtuigingen overwegend positief, of heb je onbewust te kampen met negatieve overtuigingen?

Veel van onze overtuigingen liggen opgeslagen in ons onderbewuste. Het is aan jou om deze overtuigingen op te graven, en in het licht van je bewustzijn te brengen. Neurowetenschappers vertellen ons dat 95% van onze gedachten wordt gestuurd door ons voorgeprogrammeerde, onbewuste brein. We zetten steeds opnieuw dezelfde plaat op, met ingesleten patronen en automatisch gedrag, grotendeels aangeleerd voor we vijf jaar oud waren. Veel gedachten waarvan je denkt dat ze van jezelf zijn, zijn eigenlijk verborgen overtuigingen van anderen (ouders, opvoeders,…) die je, zonder er verder over na te denken, hebt overgenomen.

Elke gedachte die je hebt, heeft een energie die je ofwel versterkt, ofwel verzwakt. En gedachten hebben inderdaad zeer sterke krachten! Je gedachten creëren je werkelijkheid. We trekken via ons niveau van bewustzijn (dus ook via ons onderbewuste) dingen aan in ons leven, en kunnen dus ook veranderen wat we aantrekken. Je trekt bepaalde personen of situaties aan omdat zij een spiegel zijn van je gedachten, emoties en overtuigingen. Verbind je gedachten met positieve energie, zodat je geweldige dingen aantrekt. Dat klinkt toch fantastisch! Maar dan zal je je (onbewuste) blokkades moeten overwinnen. Onthoud dat het gelijke het gelijke aantrekt.

Neem dus een duik in je onderbewuste om eventuele patronen te herkennen, en deze om te buigen. Want als je met een beperkende overtuiging zit, zal dit een invloed hebben op jouw gedrag en persoonlijke situatie. Een (financiële) blokkade kan zich dan uiten in een terugkerend gebrek aan geld, het onvermogen geld te sparen, een ‘gat in je hand’ hebben. Of juist de angst om geld uit te geven omdat je denkt dat je nooit voldoende geld zal hebben. Dan vraag je je misschien wel af hoe het mogelijk is dat je alweer geconfronteerd wordt met een lage bankrekening, schulden die zich blijven opstapelen, of geen investeringen wil doen omdat je te gierig bent.

Zo blokkeer je de geldstroom, omdat je met een innerlijke blokkade zit die zich in jouw uiterlijke leefwereld weerspiegelt. Als je je bewust wordt van jouw overtuigingen rond geld, jouw gedrag en de keuzes die je maakt, ben je in staat om deze beperkende gedachten en bijhorende emoties om te buigen naar een meer optimistische visie. Je zal merken dat jouw leefwereld mee verandert. Zo binnen, zo buiten. Alles begint altijd bij jezelf, en dan volgt de rest vanzelf!

Indien je meer informatie wenst over money mindfulness, aarzel dan niet om contact op te nemen met één van onze coaches of neem rechtstreeks contact op met de FWBA.