fbpx

Even laden...

 

EmpowermentFinancial Well-Being Partners en geld, een goed gesprek.

10 april 2019
Praat met je partner over geld en neem samen actie!

 

Praten met je partner over geld is belangrijk, of je nu vergelijkbare of verschillende bestedings- en spaarstijlen hebt. Zorg ervoor dat je steeds een open dialoog kan voeren.

Hier zijn enkele topics om te bespreken:

 

Werk je relatiedoelen uit met je partner. Overweeg welke doelen je deelt: een trouwfeest, een kinderwens, een aankoop van een huis of nieuwe wagen.

 

Bekijk jullie huidige financiële situatie. >Inventariseer de inkomsten en uitgaven, bezittingen en schulden en jullie kredietwaardigheid. Denk na over manieren waarop je kosten kan besparen om de schulden te verminderen en te sparen voor jou en jullie gezamenlijke doelen.

 

Bepaal jullie houdingen ten opzichte van uitgeven en sparen. Ben je een spaarder of iemand die graag geld uitgeeft? Hoe zit het met je partner? Je achtergrond en ervaringen zullen van invloed zijn op hoe je denkt over geld. Als je begrijpt hoe je partner financiële zaken aanpakt, wordt het gemakkelijker om een ​​geldplan te maken dat bij je past. Wie van jullie beiden wordt de financieel controleur: wie zal de financiën regelen? Ziet één persoon de huishoudelijke uitgaven, hypotheek en spaargelden of deel je de verantwoordelijkheid? Zorg dat je allebei tevreden bent met die beslissing, maar stel ook controlemomenten voor.

 

Neem samen actie. Als je serieus je financiën wil delen, zijn er enkele dingen die je moet overwegen.

Gebruik beide namen. Zet beide namen op services zoals elektriciteit en gas. Dit zal je net zo verantwoordelijk maken. Door in beide namen gezamenlijke activa en verplichtingen, zoals je woning en de bijbehorende lening, te plaatsen, heb je beiden een eigendomsbelang in het actief en zijn jullie beiden verantwoordelijk voor de schuld.  Denk twee keer na voordat je jouw naam op een lening plaatst die alleen je partner ten goede komt. Teken niets wat je niet begrijpt. Lees documenten altijd grondig door.

 

Deel kosten. Naast het huishoudbudget en dagelijkse kosten zijn er vaak mogelijkheden om op kosten te besparen. Als je een particuliere ziekteverzekering hebt, kan het goedkoper zijn om een ​​plan voor een partner te delen dan om twee plannen voor alleenstaanden te betalen. Verzekeraars geven vaak familiekortingen bij het groeperen van meerdere contracten/polissen bij eenzelfde maatschappij. Ook heb je maar één familiale verzekering nodig. Misschien is dit ook mogelijk bij de aanschaf van een auto (i.p.v. twee) mits goede afspraken?

 

Plan voor een gedeelde toekomst

 

Maak het overzicht door een lijst te maken van al je rekeningen, leningen, beleggingen en verzekeringen.

Bewaar al je financiële informatie op één plaats, zodat je weet waar deze zich bevindt. Een (digitale) “back-up” is uiteraard ook aangewezen.

Werk samen aan een huishoudbudget. Dit helpt jullie om te zien hoeveel geld je kunt uitgeven en hoeveel je kunt besparen of investeren in je gedeelde doelen. Als je getrouwd bent of in een feitelijke relatie bent, kan je sommige van je super-bijdragen aan je echtgenoot afsplitsen. Dit kan gunstig zijn voor je pensioenplannen. Als je een niet-werkende echtgenoot hebt, kan je mogelijk ook een belastingcompensatie aanvragen.

Maak een testament en hou het up-to-date. Als je minder inkomsten hebt dan je partner, heb je misschien niet “het recht” om beslissingen te nemen over waar het geld naartoe gaat. Praat met je partner over hoe je je voelt bij deze situatie en kom tot een vergelijk.

Ken de feiten over het delen van geld

 

Laat je niet verblinden door liefde. Let op hoeveel geld er binnenkomt en uitgaat. Hier zijn enkele feiten waarvan je je misschien niet bewust bent:

Een gezamenlijke lening betekent niet dat je alleen aansprakelijk bent voor de helft van de schuld. Als je partner, je mede-ontlener, in gebreke blijft, ben je waarschijnlijk hoofdelijk aansprakelijk voor het hele bedrag, inclusief rente en kosten.

Als een nutsvoorziening, zoals elektriciteit of gas, alleen op jouw naam staat, ben je zelf verantwoordelijk voor het betalen van de rekeningen.

Denk goed na voordat je een lening voor je partner of familieleden garandeert of borg voor zou staan. Als de zaken niet volgens plan verlopen en de lener het geld niet kan terugbetalen, kan je worden gevraagd om elke lening die je hebt gegarandeerd,  terug te betalen, inclusief kosten, rente en kosten.

Als je bijvoorbeeld je huis in onderpand hebt gegeven, riskeer je het huis te verliezen.  Onwetendheid is geen verdediging en zal je niet kunnen inroepen om er onderuit te geraken.

Als je papieren ondertekent waarvan je niets weet, alleen omdat je partner je dit gevraagd heeft, maakt dit je niet minder aansprakelijk voor eventuele leningen of garanties die je mogelijk bent aangegaan.  

Krijg hulp bij je financiën, door hulp te vragen

 

Als je hulp nodig hebt bij schulden of geldproblemen, denk er dan over om een ​​financieel adviseur te raadplegen.

Overweeg relatietherapie als je bredere relatieconflicten hebt, dan kan een relatietherapeut je waarschijnlijk helpen.

Ken en herken de signalen van financieel misbruik. Sommige mensen worden onder druk gezet door partners, familie of vrienden om de controle over hun geld of eigendom over te dragen. Dit kan financieel misbruik zijn. Als je denkt dat je mogelijk financieel misbruik ondervindt, vraag dan om hulp. 

 

Wees niet bang of schaam je niet om met je partner te praten over geldproblemen en werk samen om ze uit te zoeken en op te lossen.

Uiteraard kan je contact opnemen met ons voor een kennismakingsgesprek.